Menu:

Recent Entries

Categories

Generalna [0]
Internet [1]
Ekologija [1]
Uredjenje doma [1]

Links

Generalna

Syndicate

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3

Ekologija u uredskom poslovanju

techplacebo | 31 Jul, 2017 13:21

Ekološka osviještenost i borba za očuvanje okoliša kao teme dobivaju sve više značaja u svakodnevnom društvu otkako se ravnoteža životnog prostora narušila. U skladu s time i u medijima j sve zastupljenija popularizacija ekološkog djelovanja u svim poljima, a kako biste i vi pripomogli u očuvanju okoliša, oduševili svoje korisnike i klijente te konačno i smanjili svoje troškove u poslovanju, pokušajte slijediti neke od sljedećih savjeta.


Eko ured i reciklaža

undefined

Prilikom samoga ulaska u ured osvrnite se oko sebe i pogledajte koliko je toga plastično, koliko toga uporabite jednom i bacite te tako povećavate i sebi troškove, ali i ne doprinosite očuvanju planeta Zemlje. Zbog toga krenite od samoga početka. Svoje obične žarulje zamijeniti štednima kojima ćete smanjiti i štetne efekte za vas i vaše oči, ali ćete smanjiti i iznose računa za struju, što će vam sigurno odgovarati. Dakle, prvi korak je već tu – nove niskoenergetske fluorescentne CFL žarulje. Sve vaše potrepštine za ured postoje i u eko inačici za koju se kaže kako je skuplja, ali moramo vas razuvjeriti kako nije. Dolazi u istoj cijeni i kvaliteti kao i sav pribor koji nije prijatelj okoliša.


Nakon toga obratite pažnju i na uporabu papira. Za sve vaše spise, unutarnje dopise, podsjetnike, kalendare koristite eko papir, odnosno reciklirani papir. Njegovom uporabom poslat ćete i poruku profesionalnosti svojim korisnicima koji će prepoznati vašu ekološku osviještenost. Također, pripazite i na recikliranje u vlastitom okruženju. Zamijenite plastično i papirnato jednokratno posuđe višekratnim. Papire koje ste već iskoristili, a na njima je još puno praznog prostora, ostavite za svakodnevne bilješke i podsjetnike.


Optimizacija printanja i energetska učinkovitost

Kod printanja je svakako prvi savjet, koji već sigurno svi i znate, obostrano printanje. Tako štedite i papir i prostor. Osim što se nakupi puno papira koje ste uštedjeli i tako spasili mlado drvo, smanjujete si i količinu potrebnih fascikli, registratora i polica za pohranu istih. Drugi važan savjet je da postavite printere na štedljivi način ispisa (skica) i da ne koristite printanje u boji, ukoliko ono nije nužno potrebno. Neke shematske prikaze, grafikone ili skice koje je lakše razlikovati po bojama pokušajte prosljeđivati elektroničkom poštom.


Osim veće ekološke osviještenosti, sve su ovo načini visokih ušteda u proračunu vašeg ureda. Zbog toga se orijentirajte i na kupnju printera koji imaju mogućnost korištenja zamjenskih boja, jer budete li kupovali iznova uvijek originalne boje, printanje i fotokopiranje neće se više isplatiti. Primjerice, zamjenske tinte za HP su sudeći po svim testovima kvalitetom tek neznatno ispod daleko skupljih originala. Također, važno je i da vam sve boje ne dolaze u all-in-one kertridžima, nego svaka u zasebnom. Možete povećati i energetsku učinkovitost svoga ureda povećanjem pažnje na male detalje kao što su svakodnevno gašenje računala nakon isteka radnog vremena. Iako mislite da nema razlike, vaši računi za struju, ali i produljeni kvalitetni rad računala pokazat će vam suprotno.


Također, ne ostavljajte upaljena rasvjetna tijela niti ih koristite sva istovremeno tijekom radnog vremena. U vrijeme ljetnih vrućina smanjite opterećenje klima uređaja i ne postavljajte joj za zadatak preniske temperature koje će našteti vama i zdravlju vaših uposlenika i klijenata te povećati onečišćenje zraka i klime na globalnoj razini. Važno je uvijek imati na umu da svaki korak koji vi učinite, iako je mali, kada se pomnoži s milijardama drugih ljudi, donijet će velike učinke.

Posted in Ekologija . Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink
«Next post | Previous post»

Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me